Lär dig använda orden som medel
I det här avsnittet kan du ta del av tre olika övningar. Gör övningarna tillsammans med några kamrater och du får en fördjupad bild av rådabudskapet. Övningarna bygger på den träningsmodell som presenteras under länken “Träningsmodellen”.
Träningsmodellen, steg för steg
Steg 1: Bilda en grupp om två, tre eller max fyra personer. Placera er avskilt, så att ni ostört kan utföra övningen.
Steg 2: Diskutera er fram till en situation som ni vill öva rådabudskapet på.
Steg 3: Välj vilken roll varje deltagare ska ha. En deltagare spelar rollen som finns i exemplet, en ger ett förslag till lösning med ett rådabudskap och övriga är observatörer.
Steg 4: Låt personen som ska ge ett förslag på rådabudskap göra det, riktat till den som spelar mottagaren. Övriga personer sitter tysta och observerar samspelet.
Steg 5: Alla i gruppen får tillfälle att delge sina tankar om vad som sagts. Låt personen som tog emot budskapet börja berätta, sedan den som gav budskapet och slutligen observatörerna.
Steg 6: Byt roller så att alla i gruppen får vara i alla roller.
Lista på övningar
Övning 1
I den här första övningen är tanken att ni ska få prova på själva träningssituationen. Detta gör ni genom att följa de sex punkterna i träningsmodellen. För att det ska vara möjligt för er att koncentrera er på träningssituationen finns redan en lista på situationer med tillhörande rådabudskap.
Låt alla i gruppen prova alla positioner och när ni känner er trygga i träningsformen kan ni gå vidare till övning två.
Övning 2
När ni i gruppen känner att ni har kommit igång med hela samtalssituationen och ni har använt flera eller alla av de exempelsituationer som finns kan ni gå vidare och komma på egna situationer.
Vad ska man tänka på när man gör ett eget exempel?
1. Välj en situation som är Hörselskaderelaterad, eftersom det är denna typ av situationer som ni nu tränar på att lösa.
2. Formulera situationen konkret, Det är lättare att formulera ett rådabudskap om du använder en speciell situation, som du antingen har varit med om eller som du kan föreställa dig.
3. Fundera på nyttan av budskapet, Behovet av ett rådabudskap förstärks om du har funderat över vilken nytta du kan ha av att formulera dig bra.
4. Skriv ner exemplen, så du kommer ihåg det och så att du inte ändrar det efter budskapets utformning.
När ni har tagit fram egna situationer ska ni även konstruera egna rådabudskap. Till en början kan det vara bra att konstruera budskap tillsammans. Om ni vill ha en repetition av de sex punkterna i rådabudskapet väljer ni länken nedan.
Repetition av punkterna
- Uttryck situationen i stort och i subjektiva termer.
- Beskriv dina känslor för situationen.
- Beskriv positiva aspekter.
- Beskriv situationen konkret.
- Beskriv vad man önskar eller vad man kan erbjuda konkret.
- Visa att du förstår den andres situation.
Om ni fortfarande känner er osäkra på hur ett hjälpbudskap ska konstrueras kan ni välja länken “Exempelsituationer” i huvudmenyn för en utförligare beskrivning.
När ni tycker att ni har tränat färdigt på att konstruera exempel och budskap kan ni gå vidare till övning 3.
Övning 3
När ni har övat på att ge och ta emot ett rådabudskap och dessutom tränat på att konstruera egna ska ni diskutera inom vilken social cirkel respektive situation befinner sig. Detta kan ni göra tillsammans i gruppen. Försök även diskutera vilken skillnad som uppstår beroende på vilken social cirkel som är aktuell. Välj länken nedan för att se vilka de olika cirklarna är.
De sociala cirklarna
Här kommer en repetition av De tre sociala cirklar som påverkar ett rådabudskap.
- Den första sociala cirkeln är nära relationer.
- Den andra sociala cirkeln är återkommande kontakter, arbete eller myndigheter.
- Den tredje sociala cirkeln är flyktiga möten.
Om ni vill ha ytterligare information om skillnaderna mellan de sociala cirklarna väljer ni länken “Praktisk användning” i huvudmenyn för repetition.
När ni har tränat
När ni har tränat och diskuterat hjälpbudskapet kanske det har uppstått frågor som ni inte har hittat svaret till. Några av de vanligaste frågorna som dyker upp vid träning av samtal har därför besvarats under länken “vanliga frågor och svar” i huvudmenyn. Om ni inte hittar svaren där kan ni välja länken “Vill du veta mera?” i huvudmenyn, där finns tips på hur man ytterligare kan fördjupa sin kunskap.
Lista på exempel-situationer
Här kommer en lista med exempel på situationer som du kan använda när du tränar på att ge eller ta emot ett rådabudskap. Varje exempel avslutas även med ett förslag på hur man kan formulera sig i respektive situation.