Exempelsituationer
För att det ska bli lätt för dig att förstå hur ett rådabudskap fungerar har två exempelsituationer formulerats. Läs först situationen och sedan förslaget på budskap som formulerats till respektive situation.
Ex. 1. Situationen utifrån den hörselskadades perspektiv
Föreställ dig att du är på studiebesök på en arbetsplats. Den som visar dig runt har nu visat dig till fikarummet och har föreslagit att du ska ta en fikapaus medan hon går för att ringa några samtal. Det är redan många personer som sitter där och fikar och ljudnivån är ganska hög. Eftersom det inte finns några lediga bord går du och sätter dig vid ett bord med några andra. Efter en liten stund märker du att den som sitter vid sidan om dig har försökt prata med dig men du har inte alls hört vad personen har sagt. Vad säger du?
Ex. 1 Exempel på orden som medel utifrån den hörselskadades perspektiv
Bättre:
Hej!
Jag tyckte det verkade som du försökte ta kontakt med mig.
Jag hör dåligt och fikarum kan vara särskilt jobbiga för mig.
Tur att jag fick en chans att förklara situationen, så det inte blev några missförstånd.
Ett fikarum som här där många pratar samtidigt är besvärligt.
Men om du pratar tydligt och vänd mot mig går det bra.
Jag gissar att du inte visste hur du kan underlätta för mig, vi har ju inte träffats tidigare.
Nu kommer ett jämförbart exempel som är konstruerat för att kontrastera rådabudskapet. I en verklig situation är det inte troligt att ett dåligt bemötande består av exakt de sex punkter som används i det här budskapet men tanken är att principen för hur de är konstruerade många gånger liknar de som används i verkligheten.
Sämre:
Hej!
Det går inte att höra vad du säger.
Jag kan inte höra när alla pratar samtidigt och det är jobbigt.
Det blir alltid problem när jag ska försöka hänga med
Men det skulle vara lätt för dig att prata så att jag hör.
Om du pratar så att jag kan höra går det lättare för mig.
Jag antar att det känns ovant för dig.
Ex. 2 Situationen utifrån den hörande
Föreställ dig att du är på din arbetsplats. Det är dags för förmiddagsfika och du går därför till fikarummet. Det är redan ganska mycket folk men du hittar en plats vid ett bord där några av dina närmaste kollegor sitter. När du satt dig ser du att en ung man som du inte känner igen sedan tidigare kommer in i sällskap med ytterligare en kollega till dig. Du förstår att han är den hörselskadade mannen som skulle komma på studiebesök. Han kommer ensam fram och sätter sig vid ert bord. Efter lite småprat med dina kollegor slås du av tanken att detta kan vara ett bra tillfälle att presentera sig. Du säger vad du heter och börjar berätta vad du gör på företaget men du märker att han inte har uppmärksamheten åt ditt håll och knackar honom därför på axeln och han vänder sig mot dig. Vad säger du?
Ex. 2. Exempel på rådabudskap utifrån den hörandes perspektiv
Bättre:
Hej!
Jag har förstått det som om att du hör lite dåligt.
Jag tycker det skulle vara tråkigt om du inte kan vara med i konversationen.
Jag tycker det verkar som du verkligen anstränger dig för att hänga med.
Jag vill gärna presentera mig, så du vet vem jag är och vad jag gör här på företaget.
Vad kan jag göra för att underlätta för dig?
Jag gissar att det är hopplöst att försöka höra i denna pratiga miljöl
– Nu kommer ett jämförbart exempel som är konstruerat för att kontrastera rådabudskapet. I en verklig situation är det inte troligt att ett dåligt bemötande består av exakt de sex punkter som används i det här budskapet men tanken är att principen för hur de är konstruerade många gånger liknar de som används i verkligheten.
Sämre:
Hej!
Jag vet redan att du är hörselskadad.
Jag förstår att det är jobbigt för dig.
Om man hör dåligt måste man anstränga sig mycket.
Vi bara sitter och pratar.
Du kanske vill att vi ska prata högre?
Det måste vara hopplöst att vara hörselskadad.
Rådabudskapets sex delar
Ett fullständigt Rådabudskap består av sex olika delar, om du vill läsa mera om tankarna bakom respektive del väljer du länken: “Rådabudskapet punkt för punkt”.
Om du tycker att rådabudskapet verkar vara ett bra sätt att uttrycka sig kan du gå vidare till länken “Lär dig använda orden som medel” i huvudmenyn. Där får du tips på hur du tränar rådabudskapet och där kan du även hitta flera exempel.