Förändringstekniker

Det rådabudskapet syftar till är att få en annan person att underlätta för mig, med andra ord vill man få en annan människa att ändra sitt beteende. Om du som hörselskadad vill uppnå detta är det ditt ansvar att formulera sig på ett sådant sätt att den hörande tycker det är värt att frångå sitt invanda sätt för att istället anpassa sig till dig. Om du som hörande vill underlätta för en person med hörselskada är det ditt ansvar att tänka på hur man formulerar sig. I båda situationerna handlar det alltså om att få den andre välvilligt inställd till en förändring.

En annan situation där förändring av den andres beteende kommer i fokus är givande av negativ kritik. Den kan tyckas olik situationen som kan uppstå mellan en person med en hörselskada och en hörande men med den socialpsykologiska modellen som grund finns påtagliga likheter. När man ska ge negativ kritik till en annan person vill man också att budskapet ska leda till förändring. För att detta ska lyckas ska den som får kritiken uppfatta budskapet som ett förslag till förändring snarare än någonting hotfullt man ska skydda sig ifrån. Både vår situation och att ge negativ kritik syftar till att med några ord få den andre att förändra sitt beteende utan att han eller hon uppfattar det negativt. Därför har rådabudskapet utformats på samma sätt som de samtalstekniker som finns för problemlösningssituationen. Närmare bestämt är rådabudskapet en vidareutveckling av en metod som kallas "jagbudskapet". Om du vill veta mera om jagbudskapet väljer du länken "Mer information - jagbudskapet".

Mer information - jagbudskapet

Rådabudskapet

I rådabudskapet handlar det inte om en långsiktig förändring som i problemlösningssituationen utan om vad man själv eller den andra kan göra för att underlätta situationen här och nu. Men som tidigare konstaterats finns det stora likheter mellan situationerna. Om du vill veta mera om forskning kring en liknande situation (kommunikation mellan synskadade och seende) så väljer du länken "Mer information - Hjälpbudskapet".

Mer information - Hjälpbudskapet

Samtliga referenser som nämnts i texten finns i sin helhet i referenslistan som återfinns under länken "Vill du veta mera?" i huvudmenyn.

Tillbaka till föregående sida