Kommentarer och något om Tolkning av Testa din hörsel med Hör 1.2.
Efter varje moment kommer en enkel sammanfattning. Under ”Jämföra Resultat” hittar du mer utförligt material. Där finns uppgifter om ljudstyrkor i dB eller Signal/brus - förhållanden i dB. Det står också angivet vilka värden som är bäst och näst bäst etc. dB-värden kan vara svåra att tolka för den som inte är van, men till viss del är det möjligt och här nedan beskrivs för varje delmoment hur du kan tolka värdena och vad det betyder för ditt vardagshörande.
Riktningshörsel. Har man lika hörsel på båda öronen, normal eller måttligt nedsatt får man alla rätt eller nära 100% rätt. Det kan man få även om man har nedsatt hörsel på ena örat eller olika mycket nedsättning på vänster och höger öra. Det beror då på att man är så van vid att ljudklangen i de båda öronen är olika. Till exempel kan man ha ett dovt ljud i ena örat, eller ett speciellt ”hörapparatljud”. Då hjälper det en att lokalisera ljudkällan. Det kan också gälla för vardagsljud och man upplever att ens riktingshörsel är bra. Dock, korta och okända ljud kan inte lokaliseras på detta sätt och man måste vara uppmärksam på att man inte alltid kan avgöra t. ex. varifrån ett plötsligt trafikljud kommer.
Om hörseln i diskanten är nedsatt kan riktningshörseln vara allmänt nedsatt och om man har en relativt ny nedsättning på ena örat kan man få låga värden åt det hållet, eller om man nyligen fått hörapparat på ena örat.
Ekande Rum. Syftet med detta test är att göra dig uppmärksam på att olika rum har olika akustiska egenskaper och är olika lättlyssnade. Dina bedömningar är subjektiva och svåra att jämföra med andra personers, och med dina egna vid andra tillfällen. Om du har nedsatt hörsel är du ofta känslig för ekoeffekter, så var medveten om rumsakustiken.
Avstånd till talare. Detta är ett mycket konkret test med påtaglig vardagsanknytning. Det första momentet avspeglar en tyst omgivning utan ekon. Det kan vara utomhus eller i ett ombonat rum inne. De värden du får fram är inte absoluta, men har du samma inställning på ljudstyrkan kan du jämföra dig både med dina egna tidigare mätningar, och andras. Det är ett bra test för att tydligt se vilken nytta du har av hörapparaten – eller inte alls någon nytta. Det senare kan vara fallet i moment 2 där du lyssnar i ett ekande rum. Om din hörselskada är av typen ”otydligt ljud” snarare än ”svagt ljud”, kanske du inte heller ser något bättre resultat vare sig i tyst bakgrund eller i eko. Just för att stärka din egeninsikt – och också för att få andra att förstå – hur din hörapparat fungerar är detta test speciellt lämpat.
Sätt att tala. Det är viktigt att inse att ett fungerande samtal inte bara beror på hörselskadan, hörapparaten och eventuella störningsljud eller ekon. I ännu högra grad beror det på samtalspartnern, hur hon/han talar och placerar sig i förhållande till personen med nedsatt hörsel. Testet innehåller 9 olika situationer/sätt att tala. Genom att ställa in ett störningsljud så starkt att du precis nätt och jämnt kan uppfatta vad som sägs får du ett mått på hur bra det går i just den aktuella situationen. (En nackdel i det tekniska utförandet av de olika delmomenten är att talsekvensen upprepas efter en stund. Om man är snabb att ställa in gör det inget, men om man behöver lite längre tid kommer innehållet tillbaka. Det gäller då att försöka bortse från att man ”hört det förr” och lyssna efter om man kan följa med i just detta tal.) I resultatet står dels ett dB-värde, dels en ranking (bäst, näst bäst … sämst). dB-värdet anger hur starkt talet är i jämförelse med störningsbruset du ställde in. Ju lägre dB-värdet är, dess bättre hör man, värdet kan till och med bli negativt, du hör fast talet är svagare än bruset. Det gäller främst om talaren talar normalt eller med hög röst. dB-värdena kan du jämföra med och utan hörapparat, och de ger en bra bild av hur och när du har nytta av apparaten. Du kan också jämföra dig med andra. Det är speciellt intressant om både du och dina samtalspartner testar er. Då kan ni båda se tydligt vad hörselnedsättningen innebär. Och – viktigast av allt, vilken stor betydelse det har att tala på rätt sätt och vara nära den man talar med.
Brus och Buller. Detta är också ett insiktsskapande moment, men man kan också jämföra resultaten med andra. dB-värdena anger hur starkt talet behöver vara för att du skall höra det över bruset. Ju lägre värde dess bättre.
Tal och Brus. Detta är också ett verklighetsnära test. Ofta står man i en bullrig miljö och skall tala med någon. Det gäller att vara medveten om hur man skall placera sig i förhållande till både talare och bullerkälla. Här får du en siffra (dB) på hur bra det går med talare och bullerkälla i olika riktningar. En låg siffra visar att du klarar att höra även svagt tal, dvs. att du hör bra i just den positionen. Dels ger det kunskap om hur du skall ordna placeringar, dels ger det ett dB-värde på hur bra det går. Med dessa värden kan du få en uppfattning om vilken nytta du har av hörapparaten. Du kan också jämföra dig med andra, som kanske också har nedsatt hörsel. Då måste ni göra en gemensam bedömning om placeringar. Det kan också skapa insikt hos din partner – och dig själv- om hur mycket känsligare du är för bullers störeffekt.